ganduri

azi suntem eco

Un mos si o baba, sot si sotie, mor intr-un accident si ajung in Rai.
Acolo, ingerul de serviciu ii duce pe o plaja plina de palmieri, cu o frumoasa casuta de lemn, si le spune ca tot ce au de facut ei acum este sa se bucure de conditiile minunate din Rai.
Mosul se intoarce catre baba si ii zice:
– Vezi ce proasta ai fost? Puteam sa fim aici de 10 ani dar, NUUUU… tu voiai sa mancam sanatos!

 

Deja temele eco incep sa apara si in bancuri. Nu-i rau. Si am publicat bancul asta dupa ce am citit azi ca Vegetarienii pot salva planeta. Conform articolului mentionat, consumul de carne este extrem de daunator planetei, prin multitudinea de efecte nocive asociate: consum crescut de apa, emisii de metan de la animale, etc. Ceea ce ar duce la cresterea pretului la carne si alimente din aceeasi categorie, incurajandu-se astfel un regim vegetarian.

Nu sunt nici vegetarian, nici vegan 😛, nici carnivor. Incerc sa mananc cat de cat echilibrat, o lume plina de norisori albi nu ma atrage in mod deosebit si deci nu ma grabesc sa ajung acolo prea repede 😛 Altceva vreau insa sa zic, plecand de la ideile de mai sus. Toate aceste initiative nu sunt decat slabe tentative de amanare a unei concluzii ce devine din ce in ce mai evidenta: suntem prea multi.

Suntem mult prea multi consumatori pe o planeta care deja nu ne mai poate sustine. Oricat de mult am incerca sa gasim solutii, la final vom ajunge in fix acelasi impas – suntem prea multi. Suntem o specie care nu stie sa se auto-regleze in functie de habitatul sau. Orice alta specia de pe planeta isi ajusteaza numarul de membrii dintr-o zona geografica in functie de resursele avute la dispozitie – intr-un echilibru perfect. Numai noi nu facem asta, noi continuam sa crestem numarul de indivizi cu mult peste limita de sustenabilitate a ecosistemului. Teoria nu e noua, fanilor Matrix cred ca le este destul de usor sa-si aminteasca paralela dintre specia umana si virusi 😉 Continuand in acelasi ritm, peste nu multa vreme vom ajunge la concluzia ca cea mai buna hrana este Produsul verde. Viitor care devine usor usor previzibil.

Nu vad nicaieri insa idei de schimbare a modului de gandire, a mentalitatii, a paradigmei sociale. Toate solutiile propuse pana acum nu fac altceva decat sa trateze simptome si sa amane un colaps previzibil. Ideile si teoriile aplicate se bazeaza tot pe acelasi principiu – consum, cat mai mult consum. Sa gasim solutii sa producem mai mult, sa introducem in lantul de consum noi resurse. Nici o propunere insa nu trateaza problema de fond – suntem prea multi. Si daca inca nu suntem, vom fi curand.

Limitarea cresterii exponentiale este cred singurul tratament cu adevarat eficient, reprezinta vindecarea bolii, nu ameliorarea simptomelor. In mod evident asa ceva nu se poate face peste noapte dar se poate face. In mod evident asa ceva nu se poate impune – ar fi prea mult – dar se poate educa. Nu pot sa nu ma gandesc cum ar arata o societate in care numai cei care cu adevarat si-au adus aportul la cresterea sociala isi vor putea permite sa se gandeasca la a avea copii. O limitare in nici un caz exterioara lor ci o auto-analiza critica si mai ales realista. Suntem incurajati in orice mod sa ne indragostim,  sa ne casatorim, sa formam cupluri si sa facem copii. Adica sa consumam, sa producem consumatori la randul nostru.  Oare instinctul reproducerii sa fie cu adevarat determinant pentru noi? Cum se face ca exista totusi atat de multe cupluri fericite care au ales sa nu aiba copii? Si culmea, de multe ori acele cupluri au o viata implinita si foarte productiva.

As putea duce ideea si mai departe, biologic si instinctual vorbind nu suntem deloc diferiti de alte mamifere. Si sunt foarte multe exemple de specii care nu incurajeaza reproducerea pe scara larga ci dimpotriva, se limiteaza la progeniturile care au cea mai mare sansa de a deveni exemplare mature de succes. Lupii si suricatele sunt doar doua exemple de specii inteligente si foarte gregare care au acest comportament. Si le iese foarte bine.

Astfel de transformari insa nu sunt posibile intr-un timp scurt, este nevoie de generatii dupa generatii pentru a putea castiga teren. Dar o societate bazata pe excelenta, nu intr-un sens orwellian ci intr-un sens interiorizat la nivel de mentalitate individuala, ar avea in mod evident sanse nu de a supravietui ci chiar de a prospera si a se dezvolta intr-un sistem ecologic limitat. Pentru ca dezvoltarea ar inceta sa mai fie pe orizontala, bazata pe expansiune continua si consum si ar incepe sa fie una verticala, bazata pe crestere personala, pe dezvoltare a individului catre maximul de potential al acestuia.

 

 

 

viitor nebulos

viitor nebulos

 

 

 

 

Tu ce crezi? Avem vreo sansa sa continuam cu aceasta abordare, de a consuma din ce in ce mai mult, chiar daca o facem mai eficient?

Standard

6 gânduri despre „azi suntem eco

  1. 🙂 nu ca vreau sa te contrazic, dar uite ce am citit ieri 🙂

    Amprenta eco a unui câine de casă este de două ori mai mare decât a unei maşini mari precum Land Cruiser de 4,6 litri, cu 10.000km la bord pe an, au aflat cercetătorii. Soluţia la această problemă: să ne mâncăm câinii.

    Cel puţin, asta propun doi profesori de la Universitatea Victoria din Wellington, Noua Zeelandă. Brenda şi Robert Vale, arhitecţi specializaţi în trai sustenabil, spun că proprietarii de animale de companie trebuie să renunţe la pisici şi la căţei în favoarea animalelor care pot fi mâncate, precum găinile sau iepurii, în cartea lor “Timpul să mănânci câinele: Adevăratul ghid al traiului sustenabil”.

    Cuplul a evaluat emisiile de carbon ale animalelor de companie, luând în calcul ingredientele hranei pentru ele şi pământul necesar pentru a le produce. “Dacă ai un ciobănesc german sau un câine asemănător ca talie, de exemplu, impactul său în fiecare an este acelaşi ca cel al unei maşini mari”, a declarat Brenda Vale.

    “O mulţime de oameni sunt îngrijoraţi de poluarea făcută de SUV-uri, însă nu iau în seamă alsacienii…noi spunem că ar trebui să fiţi atenţi la asta, pentru că au un impact comparabil asupra mediului”, a mai spus Brenda.

    Într-un studiu publicat în revista New Scientist, ei au calculat că un câine de mărime medie mănâncă în fiecare an aproximativ 164kg de carne şi 95kg de cereale. Ese nevoie de 43,3 metri pătraţi de pământ pentru a produce 1kg de pui pe an. Asta înseamnă 0,84 de hectare pentru a-l hrăni pe Azorel.

    Ei au comparat aceste rezultate cu amprenta unei maşini Toyota Land Cruiser, condusă 10.000km pe an, care folosesc 55,1 gigajouli (energia folosită pentru construcţia şi folosirea ei). Un hectar de pământ poate produce 135 de gigjouli pe an, ce înseamnă că amprenta maşinii este de 0,41 de hectare, mai puţin de jumătate decât a câinelui.

    Profesorii au mai descoperit că amprenta pisicii este de 0,15 hectare, un pic mai puţin decât a unui Volkswagen Golf. Hamsterii au amprenta de 0,014 hectare, doi dintre ei fiind echivalenţi cu o plasmă TV.

    Profesorii spun că titlul cărţii este şocant, dar ei vor să sublinieze faptul că animalele de companie non-carnivore în zonele urbane ar ajuta la încetinirea încălzirii globale.

    Cuplu neo-zeelandez şi-a dus mesajul la Consiliul oraşului Wellington, însă acesta a refuzat interzicerea animalelor de companie tradiţionale.

    Sursa: Realitatea TV

    http://www.ecomagazin.ro/salvati-planeta-mancati-un-caine/

    • Pai nu ma contrazici, dimpotriva. Ideea este ca suntem din ce in ce mai disperati pentru ca nu mai avem ce consuma. Dar ca suntem prea multi consumatori, nu se gandeste nimeni. Flux previzibil: azi mancam animale, maine vegetale, apoi probabil, propriile animale de casa (conform articolului mentionat de tine :P) urmeaza hrana verde (pentru cine nu stiu, cadavre umane procesate) si apoi? Ne vom consuma reciproc fara sa mai asteptam etapa de cadavru, nu? Ceea ce ar duce la echilibrarea situatiei si repornirea ciclului de consum – si tot asa 😛

    • Multumesc frumos 🙂 Planuiesc eu multe dar intai ma tot chinui sa-mi iau inima in dinti si sa continui sa merg cu bicla la munca inclusiv pe vreme proasta – aici mai am de lucru si mai am nevoie de ceva echipament anti noroi de pe strada 😛
      Ceva mai consistent cel mai probabil la vara si sper ca nu vor fi drumuri numai cu bicla ci si pe 2 picioare, prin munti – vom vedea

  2. Pingback: Twitter Trackbacks for azi suntem eco « Vulupe's notes [vulupe.wordpress.com] on Topsy.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s