ca-n viata, evenimente

Nu vrem garduri pe munte!

Fotografie Muntii Bucegi - Varful OmuO veste mai mult decat proasta. Atat de proasta incat imi vine destul de greu sa comentez asa ca am sa preiau mai jos textul original de la Alternative Timisoara:

APEL LA ACTIUNE pentru stoparea proiectului de lege referitor la modificarea legii ariilor protejate (OUG 57/2007), ce restrange masiv si abuziv practicarea turismului si sporturilor montane

In aceste zile la Parlament se pregateste un proiect de lege care modifica regimul legal al ariilor protejate, afectand mare parte din masivele montane din Carpati. Daca va fi aprobat in forma lui actuala, se vor institui restrictii si interdictii extrem de dure si nejustificate pentru toate formele de turism activ nemotorizat si sport montan, adica drumetie, speologie, alpinism, escalada, mountain-bike, schi de tura, free-ride, parapanta, deltaplan, rafting, canyoning.

E vorba, printre altele, de:
– interdictia totala de a parasi traseele turistice marcate (desi in multe masive montane nici nu sunt aproape deloc trasee marcate, sau sunt doar cateva), indiferent de mijlocul de deplasare: pe jos, pe schiuri, pe bicicleta, pe cal
– interdictia totala de campare in afara camping-urilor special amenajate (desi in majoritatea masivelor montane nu exista deloc campinguri amenajate, si chiar unde exista sunt foarte putine si prin amplasare nu acopera nevoile turismului montan)

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 57/2007 se poate consulta aici:http://www.cdep.ro/comisii/administratie_publica/pdf/2011/rs716_07.pdf

Daca sunteti de acord cu protestul impotriva adoptarii acestui proiect de lege va puteti manifesta adeziunea adaugandu-va in tabelul de aici. Acest protest va fi transmis prin email Comisiei pentru Administratie Publica din cadrul Parlamentului.

Sincer, nu vreau sa ajungem ca si pe munte sa mergem frumos incolonati, doi cate doi, sa ne tinem de manuta. NU VREAU. Vreau sa pot sa ma opresc in orice loc si sa o iau pe orice poteca sau poiana ma trage sufletul – atata timp cat in urma mea nu raman decat amintiri si urme de pasi, nu vad nici un motiv pentru care sa-mi fie ingradit acest drept.

UPDATE – Exista si un eveniment/cauza creat pe Facebook, aici: http://www.causes.com/causes/585853-protest-nu-vrem-garduri-pe-munte – poate n-ar fi rau sa va inscrieti.

Standard

4 gânduri despre „Nu vrem garduri pe munte!

  1. Da, asta e o mare bataie de joc. Eu inteleg ca probabil scopul lor este acela de a proteja intr-un fel mediul inconjurator de cei care nu au cei 7 ani de acasa si nu stiu decat sa distruga si sa incarce mediul de gunoaie, dar asta nu este o solutie. Nu stiu, lumea parca o ia razna din ce in ce mai mult 🙂

  2. Eu nu mă agit prea mult legat de asta, fiindcă incompetenţa acţionează şi pentru legiuitor, şi împotriva lui. O astfel de lege/hotărâre/aberaţie nu are cum să fie aplicată la modul real. Vă imaginaţi voi că vedeţi poliţai pe munte din 50 în 50 de metri, care să vă pună cătuşele fiindcă vă plimbaţi pe unde vă place?
    Să fim serioşi.
    E vorba doar de o altă hotărâre/lege/aberaţie care va avea ZERO condamnaţi/amendaţi/prinşi.

    • Stiu ce zici si cu siguranta asa va fi – dar zau ca nu sunt deloc confortabil sa ma bazez pe asta. Nu-mi pare deloc o idee buna, de nici o culoare, sa ingradim un drept general – la urma urmei, este vorba de proprietate publica, nu? Amenzi pentru cei care o distrug, asta da, cu mare drag. Dar pemtru unii sunt idioti, nu vad de ce sa sufere majoritatea. Chiar si daca legea nu se va aplica, ma deranjeaza principiul ei, simpla ei existenta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s