evenimente, muzica

cronica de concert – Alternosfera, Virgula si de la capat

Una din cele mai rar prezente trupe romanesti este fara nici un dubiu Alternosfera. Atat de rar se lasa vazuti in concertele bucurestene incat orice aparitie a lor pe un afis inseamna un singur lucru – acest eveniment nu trebuie ratat. Si nu degeaba incep cu asa de mult entuziasm 😉

Afis concert AlternosferaDesi prima lor piesa promovata inca imi este asociata cu postul TV Atomic, mai putin cunoscut pentru muzica de calitate si mai mult pentru comercial, Alternosfera, trupa fondata in 1998, au ramas si mai ales au crescut mult in listele de preferinta ale ascultatorilor de rock alternativ de pe ale noastre meleaguri. Dupa doua albume – Orasul 511 si Visatori cu ochi de plumb – si un EP – Flori din Groapa marianelor – cei 5 membrii ne arata ca inca stiu muzica – si de cea mai buna calitate.

Cu un nou album gata de lansare, Alternosfera este in fine prezenta si aproape de noi, fiind aflata in plin turneu de promovare – Virgula Tour, asa cum si-au denumit turneul, strabate mai toata tara. Virgula, aceasta fiind denumirea noului lor album – ciudat sau diferit? In ceea ce-i priveste, este doar diferit – iar asta nu face decat sa le prinda bine 😉

Duminica 29 Mai, in sala de concerte a clubului Wings, trupa a revenit in Bucuresti pentru promovarea noului album. Parte din turneul sus-mentionat, seara a avut parte si de nu mai putin de trei trupe in deschidere. Desi din punct de vedere termic nu era deloc necesar, au incalzit atmosfera, in ordine, cei de la: Band for Rent,  Toy Machines si MAT. Toate cele trei trupe au facut ceea ce trebuiau sa faca – au pregatit publicul pentru evenimentul principal, fara sa exceleze in vreun fel. Dar au sunat bine, fiecare in alt stil si au reusit sa multumesca mai toata lumea prezenta – bravo lor.

Cand intr-un final foarte intarziat – adica dupa ora 22.00 – cei de la Alternosfera au urcat pe scena, atmosfera era cat se poate de literal innabusitoare. Caldura din sala era destul de mult peste limita de confort – dar chiar si in aceste conditii, sala a explodat la primele acorduri ale trupei. Superba reactia publicului, mai ales avand in vedere conditiile climatice. De la primul pana la ultimul acord s-a cantat, s-a dansat, s-a urlat in mod continuu. Foarte multe cupluri imbratisate in sala, semn ca romantismul celor de la Alternosfera este bine primit – si asteptat – de publicul bucurestean.

Lista de piese a inclus Avion, 511, Wamintirile, Flori de Mai, Drumuri de noroi, Vreau sa-mi dai, Femeia nordica, Spune-mi, Ne uneste ne desparte, Ploile nu vin, Visator cu plumb in ochi, Muta, toate intr-o desfasurare rapida si plina de forta. Desi abia ajunsi in Bucuresti dupa un alt concert greu, sustinut cu o seara inainte in Iasi, cei 5 au aratat ca pe langa talent au si foarte multa rezistenta. Marcel Bostan, vocalul trupei, ne-a avertizat/rugat dupa cateva piese ca are nevoie de noi si de vocea noastra pentru a putea termina concertul, avand vocea – zice el – ragusita in urma concertului din Iasi. Ambele rugaminti au fost inutile – sala oricum a cantat integral fiecare piesa veche, ba chiar si pe cele noi in mare parte – iar vocea i-a fost la inaltime pe toata durata concertului.

In afara timpului relativ scurt – desi, sincer, cred ca doar subiectiv a fost un concert prea scurt, in realitate au cantat mai bine de-o ora – chiar nu pot sa le reprosez absolut nimic. A fost un concert complet. Poate ca era mai bine daca ar fi comunicat mai mult cu sala intre piese desi, pe de alta parte, nu prea au avut nevoie de nici un fel de prezentare. Sunetul lor este atat de plin, atat de bogat incat ne-a captivat cu fiecare vers. Combinatia de voce si clape – Marcel Bostan, pe de-o parte, si clape si chitara – Marin Nicoara, pe de alta parte, aduc un mare plus si un specific aparte atat de sunet cat si de dinamica a scenei. Asta ca sa nu mai mentionez cat de placut suna vocea lui Marcel imbogatita de accentul sau basarabean, absolut savuros – personal cred ca aduce mult farmec trupei prin acest specific.

Pana la final au arata ca sunt un fel de semizei – desi era o caldura infernala in sala, au cantat impecabil pana la capat ba chiar ne-au facut cadou si doua piese la bisFlori de Mai si o reluare a piesei Wamintirile. Am plecat fara glas si plini de bucurie – asteptarea a meritat, asa cum stiam de fapt ca va fi. Alternosfera este cu adevarat o trupa mare si au implinit cu brio potentialul pe care l-au aratat inainte de primul lor album.

Chapeau. Revin si repet – Alternosfera sunt de nota 11+ in concert – mergeti sa-i vedeti, chiar si in Wings daca nu aveti alta ocazie. Merita 😉

Articol publicat pe RockStage.ro

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s