Prin peregrinarile internautice am dat peste o poveste absolut fascinanta, daca n-ar fi cutremuratoare in esenta ei. N-am sa reiau povestea in amanunt, gasiti detalii la autorul initial: partea intai aici si partea a doua aici.
Foarte pe scurt: este descrisa in mod halucinant povestea unui conflict de munca, generat se pare de catre angajator – in cazul de fata CGS Romania – si un angajat. Domnilor, oricat de proasta ar fi fost calitatea muncii respectivului angajat si oricat de proasta atitudinea lui fata de munca si/sau companie si/sau colegi, nu exista nici o justificare pentru un astfel de comportament al unui angajator, persoana juridica, fata de un angajat. Nu exista nici o scuza. Va rog cititi detaliile si, mai ales, comentariile de la cele doua articole. Sunt absolut incredibile intr-o lume speram normala si, mai rau decat atat, imaginea creata este mult mai negativa decat povestea initiala in sine. CGS Romania este un angajator atat de rau incat a aparut un blog al angajatilor si fostilor angajati nemultumiti de aceasta firma: http://cgsbrasov.wordpress.com/. Absolut de necrezut ca exista asa ceva. Mai grav, se pare ca nu-s deloc unici.
Iar povestea asta vine la numai doua zile dupa ce am vizionat documentarul The Corporation. Un documentar pe care il recomand cu multa caldura, prezinta excelent un punct de vedere foarte pertinent asupra conceptului denumit corporatie. Si este gratuit, il puteti descarca direct de pe site-ul documentarului. Recomand sa vedeti si interviul cu autorul, face parte din acelasi pachet.
Pe scurt, documentarul prezinta conceptul de corporatie ca fiind o persoana – adica preia exact modul cum este considerata o corporatie in legislatia SUA, datorita careia corporatiile au beneficiat de foarte multe drepturi care initial nu le putea fi acordate. Pornind de la aceasta premisa si aplicand un set de diagnostice psihologice, reiese clar ca o corporatie este, prin insasi esenta acesteia, o persoana psihopata. Va invit sa urmariti documentarul pentru a intelege mai bine demonstratia, chiar se aplica in mod evident. Concluzica este destul de clara: o corporatie va face tot atat de multe pe cat poate scapa fara a fi prinsa, singurul ei obiectiv fiind maximizarea profitului. Nu conteaza prin ce metode, atata vreme cat acestea pot fi aplicate iar la final rata de profitabilitate creste.
Pai, se aplica cele de mai sus in cazul CGS Romania? As spune ca este un exemplu perfect, CGS Romania fiind dealtfel filiala locala, outsourcing de call-center, pentru o corporatie fix din SUA. Iata cum avem si un studiu de caz. Din pacate.
Trageti singuri concluziile dar daca aveti vreodata oportunitatea de a lucra cu sau pentru CGS Romania, as spune sa va ganditi de 3 ori. Sau mai bine de 4. Si mai bine, n-o faceti deloc – nu merita sa va bateti capul.
Credit foto: Neil Kelly
Actualizare: Se pare ca respectivul angajat, dintr-un motiv sau altul (ori a ajuns la o intelegere cu CGS Romania ori acestia au gasit o modalitate de constrangere foarte eficienta) a gasit de cuviinta sa-si retraga afirmatiile. Internetul insa este un spatiu viu si, deocamdata, greu de controlat. Prin urmare, tot ceea ce s-a scris pe tema de mai sus, atat articolele initiale cat si, mai ales, comentariile cu privire la subiect pot fi regasite integral aici. Poate domnii de la CGS Romania invata ca nu poti sa controlezi chiar pe oricine si ca unele fapte ajung si publice.
The corporation, e un FILM , provocator, dar film.
restul e BS….de Romania
Totusi, dupa afirmatia lor „THE CORPORATION is Canada’s most successful documentary” si dupa premiul Sundance Audience Awards World Cinema Documentary as spune totusi ca se incadreaza la genul documentar.
Ha! Ha!
Nu-ti aduci aminte ce epurare pe criterii etnice a fost cand au venit Vlasov cu moldovenii lui la conducerea lui Romexpo?
Ca sa scape ei de povara concedierilor colective s-au apucat sa faca fel de fel de neajunsuri angajatilor pe principiul cine nu rezista pleaca. Ce presiune psiho a fost atunci …
Saracii oameni.
Da, din pacate nu numai ca stiu, am fost si noi destul de afectati de aceasta „epurare”. Care inca isi mai face simtite efectele, chiar si acum.
Au sters articolul, il gasesti la http://uli.ro/?p=8970
http://www.manlymen.ro/?p=279
Dap, am vazut si eu. Imi pare rau ca nu si-a pastrat intentia initiala si ca a dat inapoi asa de rapid. Probabil ca au ajuns la o intelegere dar totusi.
Partea buna este ca e vorba de o singura retractare – au ramas insa zecile de comentarii si articole pe bloguri care confirma imaginea initiala despre CGS Romania – adica cea proasta. Iar pe astea nu au cum sa le mai stearga ;).
Sunt mai multe call centere care procedeaza in acest mod cu angajatii,putini sunt cei care au curaj intr-o astfel de corporatie sa-si ceara drepturile…Dixit!
Din pacate cam ai dreptate. Dar usor usor vor invata oamenii si la noi sa fie mai putin permisivi.
Articolul a fost sters de pe site-ul unde a fost postat initial, insa a fost preluat integral pe pagina dedicata CGS a forumului http://www.undelucram.ro.
Din pacate politica firmei a ramas exact la fel. Adica dupa ce au ramas si fara salariati in departamentul unde aplicasem eu la interviu cand au auzit de aptitudinile pe care le posed(am lucrat 2 ani la departamentul filaje a unei companii de securitate ) totul parca s-a schimbat. Project-manager-ul se schimbase la fata si nu stia ce sa ma intrebe ca sa dau rateu(tinand cont ca la engleza am fost bun datorita faptului ca am locuit 3 ani in SUA).Dupa 3 zile am fost contactat printr-un email ca nu am fost acceptat la firma lor datorita faptului ca nu sunt „un bun vorbitor de engleza” Companie de rahat care incearca sa-si exploateze salariatii ca pe niste sclavi.
Salutare, Mno, cumva nu ma suprinde foarte tare ce povestesti tu. Mai trebuie multa vreme pana vor intelege firmele de pe la noi ca nu merge chiar oricum. Iar perioada asta chiar nu ajuta, din pacate.
Buna ziua!!!
Am gasit zilele trecute un anunt al celor de la CGS pe unul din site-urile dedicate gasirii unui loc de munca si astazi am aplicat la el. Dupa numai 20 de minute ma suna o doamna si ma intreaba daca pot sa vin saptamana viitoare la un interviu la ei. Confirm ca ma duc dupa care incerc sa aflu mai multe despre CGS… si ajung pe site-ul acesta… si pe multe altele care din pacate spun acelasi lucru despre CGS… Vreau sa va cer si voua parerea… Marturisesc ca nu stiu ce sa fac… Eram foarte incantata de faptul ca am prins un interviu mai ales ca a trecut ceva timp de cand nu am mai avut un loc de munca dar imediat ce am inceput sa citesc despre marlania superiorilor din CSG m-am cam dezumflat…
Ce sa fac? Sa merg la interviu sau sa le spun pas si sa am grija de sanatatea mea psihica?
Buna Andreea. E greu de raspuns, este vorba de cariera si de viata ta profesionala. Este posibil ca intre timp lucrurile sa se mai fi imbunatatit – cel putin asa sper. La final alegerea este clar a ta – incearca sa continui sa afli mai multe informatii, vezi daca s-a schimbat ceva intre timp, poate gasesti pe cineva care sa lucreze la ei intr-o pozitie similare si te poate ajuta cu cateva sfaturi.
Oricum, bafta la gasirea unui loc de munca.
Buna Marian.
Intre timp am discutat cu oameni care au lucrat la CGS si au avut numai cuvinte „de lauda” la adresa la lor… In cele din urma m-am decis si le-am spus foarte frumos „imi pare rau dar nu ma pot prezenta la interviu!” …
Cert este ca, din cate am vazut pe internet, vorbe multe si de rau sunt spuse despre multe astfel de centre… CGS nu ar fi singurul din bransa… pana si call-center-ul care m-a contactat astazi are vorbe de rau in coada…Vedem ce o sa iasa din toata tarasenia asta…
Oricum multumesc mult de sfaturi si o zi faina sa ai 🙂
Multumesc si multa bafta. Imi pare rau sa aud ca CGS si-au pastrat reputatia.
Buna… Am vazut parerile voastre si nu am putut sa ma abtin. Lucrez in cgs de 2 ani si pot recunoaste ca nu am de ce sa ma plang. Este adevarat ca uneori este mai greu datorita volumului mare de apeluri… Dar asta trece. Am citit ca se presupune ca nu ai voie sa umbli pe telefonul personal … ca QA.team nu accepta pareri personale… Fals!!! Atata timp cat tu ca si agent dai niste rezultate cat de cat ok… Nimanui nu ii pasa ca tu te joci pe telefon cat vorbesti cu clientu atata timp cat oferi info. corecte. In concluzie daca sunteti invitati la cgs pt interviu.. Mergeti .. Vedeti despre ce e vorba.. Si decideti singuri ce veti face…
Oare de ce nu ma mir ..!!!! Istoria spune ca vreo 200 – 300 de ani din Africa porneau corabii cu SCLAVI …. care ce sa vezi ….. ajungeau in MAMA civilizatiei si DEMOCRATIEI ….????? pe nevoia …ajungeau pe plantatiile albilor unde vedeau IADUL …..in forma lui cea perfida !!!!! Asa s-a cladit „” Mareata” …. democratie americana ….pe sclavie!!!!! Si ne miram de reactiile inversunate fata de americani .@ka …… Statu Islamic &&& altii …!!!! o vorba spune: ce semeni aia culegi ….. au semanat razboaie …crime …aroganta …..acum vine si rasplata !!!!! Cand exista „” carne de tun”” si oameni incoltiti de nevoi si datorii pe la banci nu le mai pasa …..si vina ne apartine ca ne vindem munca IEFTIN …… marea majoritate !!!! de cat sa te stie lumea de PROST ….. mai bine sa te stie de frica !!!! daca nu ridicam capu din pamant si nu dam un pic cu pumnu in masa pentru drepturile noastre nu o va face NIMENI …..!!!!!
Daca sunteti in dubii si nu stiti daca sa va angajati sau nu la CGS, sfatul meu este sa va angajati. Nu stiti in ce fel va schimba viata experienta. In primele saptamani de training sunteti platiti ca sa fiti invatati. Nu aveti nimic de pierdut. Angajati-va si plecati cand vreti sa plecati. Toate cele bune echipei!
Eu am lucrat la CGS si am plecat din motive personale. Mentionez ca exista posibilitatea de promovare in cadrul companiei. Sunt oferite mariri de salariu, bonuri de masa si bonusuri.