filme, ganduri

festin intelectual

Nu-s dese momentele in care pot sa spun cu atat de multa lejeritate „UAU”. Aveti mai jos o discutie superba intre patru minti de calibru cu adevarat greu. Putin cam formala intalnirea dar tot si-au dat „in petec” si au ajuns la probleme majore.

Va invit sa va petreceti o ora din care sa castigati idei cat pentru cativa ani:

Are We Ready For the Coming „Age of Abundance?”

Eu inca stau si ma gadesc cum oare o fi sa lucrezi cu oameni al caror etalon-tinta este sa „ajunga sa atinga viata a minim 1.000.000.000 de oameni in urmatorii 10 ani”. Cum spuneam la inceput – UAU.

Standard

2 gânduri despre „festin intelectual

  1. Sincer… nu am fost asa de impresionat. Poate ca m-a tras in spate senzatia de idealism dus putin cam departe sau faptul ca pe toata durata discutiei, cu exceptia interventiei Dr. Michio Kaku, factorul uman a fost complet neglijat. Am senzatia ca oamenii astia stau prea mult timp inconjurati de oameni exceptionali si ca au impresia falsa ca toti oamenii sint la fel de flexibili, la fel de rapizi in reactii.

    Tehnologic vorbind… oh da… sint convins ca viitorii 10-20 de ani ne rezerva niste surprize interesante cel putin. Dar, dupa cum am mai discutat noi doi, capacitatea umanitatii de a absorbi salturile stiintifice/tehnologice este extrem de scazuta. La 300 de ani de la Principia Mathematica a lui Newton, omenirea inca are o viziune mecanicista asupra universului, chiar daca intre timp stiinta si-a improspatat considerabil teoriile, chiar daca folosim curent si fara jena GPS (Teoria Relativitatii), calculatoare (Fizica Quantica) si altele.

    Mai mult, nu doar ca nu crestem capacitatea umanitatii de a invata si de a absorbi noua paradigma stiintifica pentru a recupera ecartul, dar studii din ce in ce mai multe atrag atentia ca sistemul educational de peste tot din lume, cu rare si spectaculoase exceptii, devine din ce in ce mai slab (fapt invocat de Dr. Kaku, de altfel).

    O sa indraznesc sa raspund si eu la ultima intrebare a moderatorului, in ce as investi daca as avea foarte multi bani (si as vrea sa-i investesc :D). As investi in studii, multe studii (biofizica, bioinginerie, sociologie, psihologie, chimie) care sa caute modalitati semnificativ mai eficiente de invatare. Din pacate procesul de invatare este in continuare acelasi de acum mii de ani, cu exceptia faptului ca bagajul de cunostinte de retinut, metabolizat, integrat a crescut si inca mai creste exponential. Asta ar fi un pas gigantic si un punct de ruptura in istoria umanitatii. Externalizarea memoriei din momentul actual este doar un erzat de solutie. Pentru ca, desi majoritatea cunostintelor speciei umane sint acum disponibile la distanta de un search pe Google, imensa lor majoritate este complet inutila pentru imensa majoritate a oamenilor (intra pe wikipedia, cauta „tensor field” si vezi cit intelegi din articol, in conditiile in care conceptul este una dintre caramizile matematice de baza pentru orice fizician care a trecut de anul 3 de facultate).

    • Dap – buna alegere. Educatia si filtrarea informatiei sunt (asa cum am mai discutat, daca tin bine minte) doua domenii conexe si de mare importanta in viitorul cat se poate de imediat. Din pacate, sunt exact cele in care se investeste cel mai putin…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s